Sektion
-
-
Öppna alla
Fäll ihop alla
-
1
Introduktion - Börja här!
Hej och välkomna till det digitala kursrummet!
Här hittar ni fyra inspirationsföreläsningar som vi på Linnéuniversitetet tagit fram på uppdrag av Campus Ljungby inom projektet Kompetenslyft välfärd. Vår målsättning med de här föreläsningarna har varit att ge er inspiration och möjlighet till ökad kunskap inom respektive område.
Vi som gjort föreläsningarna heter Anna-Lena Nilsson och Clara Axelsson och vi är kollegor på eHälsoinstitutet som är en del av Linnéuniversitetet. Ni hittar en liten presentation av oss här nedanför, under sektionen Föreläsarna.
Längre ner på sidan hittar ni de fyra föreläsningarna vi har spelat in. Ni startar varje film genom att klicka på bilden, där kan ni även göra vissa inställningar som att ändra storlek. Vi har lagt upp kopior på de bilder vi använder i presentationerna, dessa kan ni ladda ner eller skriva ut. Efter varje föreläsning är det viktigt att ni fyller i era namn i rutan under respektive film. Det går att skriva mer än ett namn i taget och ni kan skicka in flera svar efter varandra. Närvarolistan skickas till projektet och kommer inte sparas av oss på universitetet.
Om ni har några frågor om materialet är ni välkomna att kontakta oss genom att mejla Clara på: clara.axelsson@lnu.se.
Vänliga hälsningar
Anna-Lena och Clara
-
2
Föreläsarna
Anna-Lena Nilsson
Jag är civilingenjör i materialteknik från KTH och har i mitt tidigare liv jobbat inom IBM och Ericsson. Sedan 2003 har jag arbetat inom eHälsoinstitutet på Linnéuniversitetet i Kalmar. Jag jobbar som projektledare för enskilda uppdrag, medverkar i forskningsprojekt att stödja datainsamling, haft nationella uppdrag i EU projekt och lett större samverkansprojekt mot den offentliga vården och omsorgen.
Mitt intresse inom arbetet är samverkan mellan universitetet och omgivande samhälle – att utbildning och forskning skall ha samhällsrelevans. På eHälsoinstitutet har samverkan med omgivande samhälle i form av utbildnings - och utvärderingsuppdrag, samverkansprojekt och forskning varit i fokus. Med Masterutbildning i eHälsa, allt starkare behov av kompetens inom området e-hälsa och välfärdsteknik och ett Linnéuniversitetet som ytterligare stärker kopplingen till det omgivande samhället, gör mitt arbete allt mer intressant!
Clara Axelsson
Jag är anställd som projektledare på eHälsoinstitutet och har en examen i datavetenskap med inriktning interaktionsdesign, från Blekinge Tekniska högskola. Jag började arbeta med e-hälsa på Högskolan i Kalmar 2006 och har sedan dess medverkat i en rad olika projekt som rört utvärdering, forskning och utveckling av e-hälsa. Idag arbetar jag till stor del också med utbildning och lärande inom e-hälsa och välfärdsteknik bland annat i form av kompetensutvecklingsinsatser, uppdragsutbildningar, lärare på Yrkeshögskolan och som handledare. -
3
-
4
-
5
-
6
-
7
Tips på teknik!
Tips på teknik!
Under detta avsnitt vill tid tipsa om var en kan läsa och se mer om olika tekniker som finns. Det som ligger här är inte allt och ska ses som en utgångspunkt och inget heltäckande. Ofta finns mer än en leverantör av specifika tekniker och det är viktigt att tänka på!
När du klickar på en länk öppnas den i samma fönster som denna kurssida. Du kommer tillbaka till kurssidan genom att backa i webbläsare.
Showroom för e-hälsa i hemmet
I Kalmar finns ett fysiskt showroom som visar e-hälsa för hemmet och som alla kan besöka. Det finns även en digital variant som du kommer till genom länken nedan, där kan du också läsa mer om alla de produkter som visas samt boka tid för ett fysiskt besök. Det är eHealth Arena som står för satsningen.
https://www.ehealtharena.se/showroom/
Omvärldsbevakning av ny teknik
På sidan WebbExpo samlas tips om nya tekniker som finns eller som är på gång. Bakom sidan står AllAgeHub som drivs av 13 kommuner i Sverige.
Mobilt arbetssätt
Sekoia är en leverantör av produkt för mobil planering och dokumentation. Via länken hittar du en kort animerad film som visar hur det skulle kunna funka i en verksamhet.
https://invitepeople.com/public/companies/33212
Korttidsboende på Gotland
Ett nyinvigt korttidsboende på Gotland där de boende får testa på olika tekniska lösningar under sin vistelse.
Verklighetslabb i Lund
På verklighetslabbet i Lunds kommun testar man olika digitala verktyg i den rätta miljön. I filmen nämner de bla läkemedelsautomat, AI, sensorer och digital signering.
Förenklad app för videosamtal
En app som vänder sig till de som har svårt klara av vanliga appar för videosamtal.
Stöd för läkemedel
Två filmer från Karlstads kommun om hur de arbetar med ett digitalt stöd för läkemedelshantering.
Joyvest
Film på engelska om Joyvest, en produkt med musik och rörelse.
https://invitepeople.com/public/companies/35268
Digital rehabilitering
En produkt för habilitering/rehabilitering som är framtagen i samarbete med Karlstads kommun. Om du klickar på länken kan du läsa lite om produkten och se en film.
Handla mat online
En film från Myndigheten för delaktighet om hur personal upplever användningen av viss teknik.
Anhöriga
En film från Myndigheten för delaktighet om hur tekniken kan upplevas av anhöriga.
På Nationellt kompetenscentrum anhöriga finns lite att läsa om digitala stöd för anhöriga.
https://anhoriga.se/metoder-och-verktyg/digitalt-anhorigstod/
-
8
Användbara länkar
Vision e-hälsa 2025, läs mer om visionen och ladda ner den samt de handlingsplaner som finns framtagna.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har mycket information om vad som är på gång inom området.
https://skr.se/skr/naringslivarbetedigitalisering/digitalisering.49542.html
På webbsidan Digital vård och Omsorg hittar du både information och olika stöd om digitalisering inom kommunal vård, omsorg och socialtjänst. Bakom sidan står RISE tillsamman med flera myndigheter och organisationer.
https://www.digitalvardochomsorg.se
På Kunskapsguiden.se finns ett tema om e-hälsa. Där har Socialstyrelsen samlat publikationer (rapporter mm.) och utbildningar som de och andra myndigheter tagit fram.
https://kunskapsguiden.se/omraden-och-teman/verksamhetsutveckling/e-halsa/