Webbprogrammerare 120/180 hp

Välkommen!

Informationen på dessa sidor vänder sig till dig som blivit antagen till programmet Webbprogrammerare 120/180 hp vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Till dig vill jag säga: Välkommen!

Jag som skriver detta heter Johan Leitet och är programansvarig för programmet. Tillsammans med ett stort antal lärare vill jag hälsa dig välkommen till två eller tre riktigt lärorika år för dig såväl som för oss. På denna sida försöker vi samla all den information som du som ny student behöver. Har du några frågor så kan du maila, ringa eller kontakta mig på Twitter. Det går även bra att ställa frågor i Slack. (se nedan)

Som du säkert vet så går det att läsa utbildningen antingen på plats hos oss i Kalmar eller på distans. Du som läser på distans behöver inte ta dig till Kalmar för några träffar – om du inte gärna vill det, förstås, du är alltid välkommen!

Information på grund av Coronaviruset

Att mycket har blivit annorlunda för oss alla med avseende på Coronaviruset är du säkert medveten om. Jag vill passa på att här ge konkret information till dig som ska läsa utbildningen för att du ska ha en bra möjlighet att kunna planera din höst. 

Webbprogrammerarutbildningen har funnits och genomförts på campus och distans från Kalmar i snart 20 år och vi har därför mycket stor erfarenhet kring distansstudier. Idag fungerar utbildningen på näst intill samma sätt om du läser den på campus eller distans. Det finns dock några skillnader som är värda att lyfta. På distans har du den totala friheten. Du kan studera från en ö i Indonesien eller från barndomshemmet i Torneträsk på precis samma villkor som om du deltar på campus. På campus har du fördelen i att få vara en del av ett större sammanhang på plats i Kalmar inkluderat ett rikt socialt studentliv samtidigt som du har närheten till alla våra företagskontakter. 

Vi vill givetvis att du som student ska ha möjligheten att studera på de villkor som passar dig bäst, just nu. Kanske kommer dessa villkor att ändras och då har du också möjlighet att förändra din studiesituation allt eftersom tiden går. Ett villkor som nu kommer i spel är Coronavirusets spridning som påverkar allas vår situation, studenter så väl som lärare. Vi har därför beslutat att följande kommer att gälla för dig som är antagen till Webbprogrammerare 120/180 hp höstterminen 2020:

Oavsett om du är antagen till campus eller distans så kommer du att ha möjligheten att studera på distans under höstterminen 2020. I höst kommer vi inte erbjuda lektioner på plats i Kalmar utan dessa kommer liveströmmas och spelas in. Vi kommer dock erbjuda en anpassad men begränsad schemalagd handledning på plats i Kalmar för dig som önskar att bedriva dina studier i mindre grupper i våra lokaler. Utöver detta står våra lokaler alltid öppna för dig som student och du får gärna nyttja dessa så länge som du följer de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten. Vår studentförening SPIIK kommer dessutom att annordna en introduktionsvecka (se nedan) så är du campusstudent så finns det många anledningar att vara i vackra Kalmar under de första veckorna!

Vi kan under hösten komma att ändra detta beslut men då kommer det nya beslutet att gälla först från och med 18/1 2021. Fram till dess är det du som student som väljer hur du vill göra och du behöver inte meddela någon om detta.

Introduktionsmöte

Utbildningen startar den 31:e augusti men redan den  24:e augusti (klockan 09.15) kommer vi att ha ett digitalt välkomnande så att du har möjlighet att förbereda dig väl inför studiestarten. Oavsett om du läser på campus eller distans så kommer du att kunna vara med live via en webbsändning. Har du ingen möjlighet att delta, så kommer informationen att spelas in och publiceras här efter det att aktiviteten genomförts. Du behöver inte kontakta mig och anmäla förhinder men det är viktigt att du tar del av detta intropass innan du påbörjar utbildningen veckan efter.

Måndagen den 24 augusti, kl 09.15-12.00
Följ introduktionen live

Inspelning av studentvälkomnandet (24/8):

Presenteras här när välkomnandet är genomfört.

Inspelning av programintroduktion (31/8):

Presenteras här när välkomnandet är genomfört.

"Upprop"

På utbildningen har vi inget traditionellt upprop vid introduktionstillfället. Istället självregistrerar du dig via https://lnu.se/student. Du behöver logga in med ditt studentkonto för att kunna genomföra registreringen. (se nedan)

Introduktionsvecka

För att få dig att trivas lite extra så kommer vår studentförening att anordna en introduktion under två veckor för dig och dina kurskamrater. Om du vill vara med på denna introduktion behöver du vara på plats i Kalmar veckan innan utbildningsstarten, det vill säga vid introduktionsmötet den 24/8. Mer information om detta har du fått från/hittar du på studentföreningen SPIIK.

Väljer du att delta helt från distans så är inte just nollningen så mycket för dig, om det inte är så att du vill besöka Kalmar under just denna vecka och eventuellt lära känna några av dina nya klasskamrater.

Du hittar all information om introduktionsveckan här.

Skaffa studentkonto och registrera dig

Ett av de viktigaste momenten för dig att så tidigt som möjligt, dock tidigast 2020-08-08, ordna upp är att se till att du kvitterar ut ditt studentkonto. Med hjälp av studentkontot så kan du bland annat:

 • Registrera dig på de kurser du ska läsa.
 • Få tillgång till ett e-postkonto som du behöver för att registrera dig på vissa tjänster.
 • Få tillgång till speciella utbildningsresurser på andra tjänster som t.ex. GitLab, Slack och Overleaf.
 • Kunna koppla upp din privata dator mot Universitetets nät.

Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På Lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till.

Lokaler

Vi finns i nybyggda lokaler på universitetskajen i Kalmar. Fakulteten för teknik som du tillhör finns i hus Magna.

Schema

Den första utbildningsveckan är i mångt och mycket vigd till kursintroduktioner och information. Schemat för första perioden hittar du här:

Schema för Webbprogrammerare 120 Hp

Schema för Webbprogrammerare 180 Hp Campus

Schema för Webbprogrammerare 180 Hp Distans

I schemat ser du också var liveströmmar är publicerade. 

Litteratur

Det kan vara en god idé att beställa kurslitteratur till höstens första kurser redan nu. Då är du säker på att din litteratur levereras i tid.

De två kurser du kommer att inleda dina studier med är “Programmering på klientsidan” och “Webbteknik 1“.

Webbprogrammering på klientsidan:

Information kring kurslitteratur till denna kurs hittar du här:
https://mymoodle.lnu.se/mod/page/view.php?id=2900605

Frågor kring denna kurs besvaras av mig, Johan Leitet eller Mats Loock.

Webbteknik 1:

Information kring kurslitteratur till denna kurs hittar du här.

Frågor kring kursen Webbteknik 1 och dess litteratur besvaras av Rune Körnefors.

Utrustning

Oavsett om du studerar på campus eller distans så ska du ha egen dator med till undervisningen. På distans går det bra med en stationär dator, men på campus behöver du en bärbar dator. Anledningen till detta är att det är väldigt svårt att få till en bra personlig utvecklingsmiljö på gemensamma datorer och den utvecklingsmiljö du kommer att arbeta i kommer att vara en otroligt viktig del av din utbildning. I Slack (se nedan) har du bra möjlighet att få svar på exakt vilken datortyp som kommer att passa just dig.

Ska du läsa utbildningen på distans (gäller i år även er som läser på campus men inte studerar på campus första halvåret) så kräver vi förutom en dator också att du har tillgång till  webbkameraheadset och en internetuppkoppling på vilken du kan strömma föreläsningar i HD-format.
Om du inte har webbkamera och/eller headset redan idag så rekommenderar jag att du införskaffar detta innan kursstart.
“Räcker det inte med den inbyggda mikrofonen i datorn?” Mitt svar är kort och gott: nej, av erfarenhet vet vi att detta ofta är en källa till dålig ljudkvalitet och problem vid redovisningar vilket också kan ställa till det för andra som är med i samtalet. Headset och webbkamera är det som gäller. Testa även att kamera och ljud/mikrofon fungerar redan innan kursstart.

Utrustningskrav campus:

 • Bärbar dator (med Windows, Linux eller MacOS. minimum 8GB RAM)

Utrustningskrav distans:

 • Dator (med Windows, Linux eller MacOS. minimum 8GB RAM)
 • Headset
 • Webbkamera
 • Internetuppkoppling

Programwebbplats

Du hittar programmets webbplats på:

https://coursepress.lnu.se/program/webbprogrammerare/

Du hittar det mesta du behöver under "Startsida Student". Bland annat hittar du alla kurser som ingår i programmet via denna sida och även annan praktisk information. Ta gärna några minuter och surfa runt för att lära dig hitta på programwebbplatsen. Inför HT2020 så genomför vi ett antal förändringar, bland annat av kurs och programsidor så möjligtvis kommer en del information att flyttas/förändras inom kort.

Slack

För att kommunicera med kursledningen, socialisera med andra kurskamrater och genomföra redovisningar etc. använder vi webbtjänsten “Slack“. Här har du också en utmärkt möjlighet att få all hjälp du behöver i början av dina studier oavsett tid på dygnet. Logga in redan idag! För att logga in krävs det att du skapar ett nytt konto på Slack med din e-postadress som är kopplad till ditt datorkonto.

Hur ska jag förbereda mig?

Många av våra studenter kan vittna om att utbildningen är tuff och tidskrävande. Detta gäller speciellt om du inte tidigare har någon erfarenhet av programmering. Du behöver vara mentalt förberedd på att behöva plugga hårt första halvåret. Ju bättre förberedd du är, desto större möjligheter har du att klara av utbildningen på ett bra sätt.

Är du helt ny inom området så rekommenderar vi att du tittar på någon av de MOOC-kurser som ges inom datavetenskap. Dessa kurser ger en introduktion till ämnet (computer science) och går igenom lite grundläggande programmering. Mycket kommer vi givetvis att repetera, men tidigare studenter har vittnat om att de tycker att dessa kurser gett dem en extra bra start på utbildningen. Det första programmeringsspråk du kommer att stöta på är JavaScript och det är ingen dum idé att titta på någon av de online-resurser som finns kring JavaScript. Återigen är det inget krav att gå någon av dessa kurser men det är starkt rekommenderat.
Förslag på MOOC-kurser att läsa:
En MOOC (Massive Open Online Course) är kurser från Universitet runt om i världen som ges helt öppet och fritt. Du går igenom kurserna självständigt genom tillhandahållet material och självrättande quizz. I vissa fall skickar man in uppgifter som andra studenter rättar. MOOCS är normalt sett helt gratis och öppna för vem som helst att läsa men på vissa kurser kan avgifter förekomma.
 
Förslag för att komma igång med javascript:
Online-kurserna ovan har delar som är gratis och som är utmärkta som en introduktion inför programmet.
Det kan också vara smart att ögna igenom webbplatserna för de kurser du kommer att läsa de första tio veckorna på utbildningen. Du hittar dessa här:
 • Webbprogrammering på Klientsidan (LÄNK KOMMER)
 • Webbteknik I
På kursernas webbplatser kommer du att hitta information om hur du på bästa sätt kan förbereda dig för respektive kurs.

Var kan jag få svar på frågor?

Enklaste sättet att få svar på frågor är genom att använda vår grupp i slack eller vår sida på Facebook. Det går även bra att skicka frågor på mail eller ställa frågor via Twitter. Jag försöker svara så gott jag kan från hängmattan under semestern! Har du frågor kring administration/registrering etc. så kan du också kontakta Catrine Bramhag Svensson som är vår studieadministratör eller Bengt Persson som är vår studievägledare.

Återigen, Välkommen till två spännande och intressanta år!

/Johan Leitet (johan.leitet@lnu.se, @leitet)

Sidan senast modifierad: onsdag, 29 juli 2020, 14:39